Chleba s kopřivou a mátou
10:11Namísto mazance jsem pekla chleba. Velikonoční s kopřivou a mátou. Vynikající, podle jednoduché receptu s droždím, stejný postup jako v receptu prvního chleba.
2hrnky celozrnné pšeničné mouky
1hrnek celozrnné špaldové mouky
1,5hrnku vody
1,5lžč droždí
3lžč soli
hrst sušených kopřiv
hrst sušené máty
slunečnicové, lněnné semínko
2lžč kmínu
1. Smícháme vše dohromady a necháme přes noc kynout v teplé místnosti
2. Vyklopíme ho na hodně pomoučený vál a stěrkou roztaháme do čtverce. Necháme 15min v klidu. Pak těsto přeložíme na třetiny ze shora dolu, a pak zase na třetiny z leva do prava. A necháme dalších 30min odpočinout. Po půl hodině zapneme troubu na 230°C a vložíme hrnec s poklicí na nahřátí. 3. Těsto necháme ležet ještě 30min. Pak vložíme do vyhřátého hrnce, přiklopíme a necháme péct dalších 30min na 230°C (je to půl hodinový chleba). Pak poklici sundáme a pečeme dalších 15min. Hotovo.
0 comments