První chleba

09:14

V neděli jsem pekla první chleba. A byl vynikající, i když málo slaný - pro příště. Je to velice jednoduchý recept bez hnětení, který jsem dostala od mé mamky.



750ml hladké mouky (3 hrnky o obsahu 250ml, cca)
1 lžička sušeného droždí
3 lžičky soli (původně 1,5)
2 žičky kmínu
semínka, byliny, co máte rádi
hrnek vody

Vše smícháme dohromady a vytvoříme těsto, které přikryjeme útěřkou a necháme aspoň přes noc vykynout. Čím déle tim lépe.


Když se ráno probudíme, těsto bude vypadat takto. Vyklopíme ho na hodně pomoučený vál a stěrkou roztaháme do čtverce. Necháme 15min v klidu.



Pak těsto přeložíme na třetiny ze shora dolu, a pak zase na třetiny z leva do prava. A necháme dalších 30min odpočinout. Po půl hodině zapneme troubu na 230 a vložíme hrnec s poklicí na nahřátí. Těsto necháme ležet ještě 30min. Pak vložíme do vyhřátého hrnce, přiklopíme a necháme péct dalších 30min na 230 (je to půl hodinový chleba). Pak poklici sundáme a pečeme dalších 15min. Hotovo.


You Might Also Like

0 comments

Subscribe