Bezové koláčky
08:42Upravený recept podle Kuchařky ze Svatojánu. Měla jsem chuť na kynuté těsto a ve spíži mám bezové želé. Vynikajíci kombinace!
400g polohrubé mouky
200g žitné celozrnné
2 vejce
30g droždí
250ml mléka
100g másla
50g cukru
špetka soli
citrónová kůra
Smícháme prosetou mouku, uděláme ďůlek do kterého dáme 100ml vlažného mléka, rozdrobíme droždí a posypeme lžičkou cukru. V teple necháme vzejít kvásek.
Přidáme 2 vejce, rozpuštěné máslo, zbytek mléka, cukr a citrónovou kůru. Můžete přidat květy bezu (já přidala pár sušených). Smícháme ve vláčené těsto a necháme pod útěrkou vykynout, aspoň hodinu.
Těsto vyválíme na hady a ukrojíme zhruba 23 - 25 kousků. Rukou vytvarujeme kolo, do kterého lžíci dáme bezové želé a pořádně zabalíme. Dáme na vymazaný plech, pekáček a potřeme rozšlehaným žloutkem v mléce. A posypeme drobenkou:
40g másla
50g moučkového cukru
60g hrubé mouky
Pečeme cca 30 minut. Dobrou chuť. Věřte, že se po nich jen zapráší.
(Foceno telefonem, po nastěhování jsem nemohla najít náš foťák)




0 comments