Nashi

17:42


Jako malá, přesně k 12. narozeninám, jsem dostala asijskou hrušeň. Táta jí pak zasadil na naší chatě, je tomu už 16 let. 
A moje nashi roste krásně. Každé jaro rozkvétá v pomněnkové peřině a provoní zelený les, a poté nás odmění krásnými plody. Posledních pár let, co jsem bydlela v zahraničí, jsem veškerou úrodu prošvihla. Ale letos, letos si to vychutnáme. 



Co říká Wikipedie: 

Naši nebo také anglickým přepisem Nashi (japonsky ナシ nebo 梨) je ovoce mírného pásu, pocházející z asijského druhu hrušně, hrušně písečné (Pyrus pyrifolia). Někdy se s tímto ovocem lze setkat pod označením japonské nebo asijské hrušky.
Původně pochází z Číny. V současnosti je rozšířeno v celé východní Asii a Japonsku. V posledních letech se s jeho pěstováním začíná i v ChileFrancii a Itálii. Plody jsou v Česku méně obvyklým druhem ovoce.
Plod hrušky naši má kulovitý až mírně zaoblený tvar, čínské druhy se více podobají evropským hruškám. Plody mají žluto-zelenou až žlutavou barvu nebo oranžovou až hnědou. Pokožka je hladká nebo hustě pokrytá lenticelami. Je šťavnatější a sladší než evropská hruška, vypadá a chutná jako kříženec mezi hruškou a jablkem (ovšem kříženec to není, jedná se skutečně o samostatný druh). Asijské hrušky jsou cizosprašné, ale jejich pyl je povětšinou vzájemně kompatibilní. Opylují se i evropskými hrušněmi. Podmínkou je současná doba kvetení.



You Might Also Like

0 comments

Subscribe