Kynutý koláč

15:46

S kynutým těstem si tykám, a peču z něj hrozně ráda. A tenhle koláč mi jen potvrdil proč. Je nejen vynikající, ale i jednoduchý a hodí se do každého období, stačí obměnit ovoce a případně přisypat různá koření. Rozhodně nepatří mezi dietní koláče, ale občas si dopřát můžeme, což?




150g hladké mouky
150g špaldové celozrnné mouky
21g droždí
50g třtinového cukru
špetka soli
2 žloutky
250ml méka (půl rostlinného)
80g slunečnicového oleje
500g ovoce - borůvky v mém případě
50g másla
100g hrubého mouky
100g cukru

1. Nejdřívě si zaděláme kvásek. Do vlažného mléka (50ml) rozdrobíme droždí a posypeme lžičkou cukru. Necháme v teple vzejít, cca 10min.
2. Do mísy prosejeme mouky se solí, cukrem a žloutky. Vlijeme mléko, olej a kvásek a vypracujeme řidší těsto. Nesmí být příliš husté. Zakryjeme a necháme kynout, půl hodiny až hodinu.
3. Smícháme hrubou mouku, cukru a  máslo na drobenku.
4. Troubu máme předehřátou na 180°C.5. Těsto vlijeme do vymazané formy nebo plechu, posypeme ovocem a poté drobenkou. Pečeme 30-35min. 6. Hotový koláč můžeme polít rozpuštěným máslem.




You Might Also Like

0 comments

Subscribe