Pepperkaker
14:50Tradiční vánoční cukroví. Jak u nás, tak i na severu. Tyhle jsou mojí premiérou, jsou totiž s javorovým sirupem. A jsou moc dobré.
150ml javorového sirupu
250ml třtinového cukru
2čl mletého zázvoru
2čl mleté skořice
1/2čl bílého pepře
1čl mletého hřebíčku
175g měkkého másla
150ml smetany ke šlehání
1/2 čl jedlé sody
750g hladké mouky
mléko+med na potírání
1. Smíchejte sirup s máslem, cukrem a kořením. Pořádně utřete do pěny.
2. Přidejte smetanu a pořádně vyšlehejte.
3. Mouku smíchejte se sodou a vsypte k tekuté části.
4. Na pomoučeném vále vytvořte nelepivé těsto, obalte fólií a nechte přes noc v lednici.
5. Druhý den si předehřejte troubu na 200℃, těsto vývalejte na tenký plát a vykrajujte různé tvary.
6. Na plechu s pečícím papírem, potřete mlékem s troškou medu, a pečte zhruba 8-10 minut.
7. Necháme vychladnout a uložíme v krabici či plechovce do chladu.




0 comments