Kváskový chleba
07:54
Chleba peču každý víkend, přes týden to bohužel nestíhám a radši peču jiné dobroty. Ale kváskový jsem dělala poprvé, z vlastního kvásku. A povedl se. Takhle dobrý chleba jsem dlouho nejedla a už jiný domů nechci... Recept mám od Maškrtnice (http://www.maskrtnica.cz/) a doporučuji pro začátečníky jako jsem já..
Kvásek:
1 lžíce kvasu (30g)
150g hladké mouky
190g vody
1. Vše smícháme a necháme přes noc pod fólií hezky kvasit. Aspoň 12hod.
150g hladké mouky
190g vody
1. Vše smícháme a necháme přes noc pod fólií hezky kvasit. Aspoň 12hod.
Kvásek můžete také získat od místního pekaře, pokud si na svůj netroufnete. A nebo se podívejte na kváskovou mapu a najdete i svého souseda, který doma peče chleba a o kvásek se podělí!
Chleba:
340g kvásku
410g vody
700g hladké mouky
90g žitné mouky
18g soli
410g vody
700g hladké mouky
90g žitné mouky
18g soli
1. Vše kromě soli smícháme a hněteme minutu a půl v robotu.
2. Přikryjte a nechte 60min odpočívat.
3. Přidejte sůl a hněťte. Dvě minuty nižší rychlost, dvě minuty rychlejší. Těsto už nebude tolik lepivé.
4. Těsto dejte do olejem vymazané misky a nechte 2 hodiny zrát přikryté v teple. Během této doby těsto dvakrát obraťte.
5. Těsto vytvarujte do dvou bochníků, nechte vykynout v ošatce nebo v útěrce, tak 2 až 3 hodiny.
6. Předehřejte troubu na 250°C i s plechem. Chleba rychle přeneste, do spodního plechu dejte trochu vody a pečte 10min.
7. Po 10min snižte teplotu na 230°C a dopékejte 20-30min. Chléb krásně vzejde a udělá se krásná kůrka. Po vyjmutí popraště trochou vody a nechte vychladnout.

0 comments