Zahradní zásoby
15:44Při naší malé přestavbě si vždy musím udělat čas a jít pozdravit náš zeleninový a bylinkový záhon. Většinou vyběhnu hned po ránu, před snídaní a pozoruji jak nám to všechno hezky roste. A roste! Kromě rajčat, které něco napadlo a jedno jediné, které se urodilo, bylo plesnivé. Ostatním rostlinám se v lesních podmínkách celkem daří. Vše zraje, ale o trochu pomaleji. V trpělivosti je síla, že ano. Takže čekám a dělá mi radost, že třeba cukety se mi podařilo vypěstovat ze semínek, tak jako petržel a kedlubny.
Dýně, lilek i cukety už mají malé plody, fazole sahají až do nebes a papriky začínají být krásně ověšené. Příší rok bych ráda zkusila metodu tří sester, aby bylo možné sklízet, co největší úrodu na malé ploše. Uvidíme, jestli se nám podaří uplatnit indiánské praktiky u Šembery.
Prozatím si doplňujeme spižírnu díky aplikaci Na ovoce, která Vám ukáže, kam na sběr planných jablek, švestek, špendlíků (které už máme v marmeládové podobě - přidám recept), ale i třeba vlašských nebo lískových ořechů. A snad s příštím rokem, už nebude návštěva supermarketů nutností. Snažím se najít potraviny, které letos nebudeme moct vypěstovat v našem okolí, případně skrz internet v bedýnkové podobě. Zjistila jsem díky tomu, že máme Včelí farmu necelé 3km od naší vesnice, kde můžeme doplňovat zásoby na krušnou zimu. Med je totiž základ v naší rodině. Hledám také různé prodeje ze dvora (jestli o nějakém víte v okolí Kostelce nad Černými lesy, dejte nám vědět!), hlavně pro mléko a máslo. Vejce budeme mít v budoucnu vlastní, až pořídíme slepičky. Nejdříve však budeme adoptovat pár slepic skrz Slepice v nouzi (http://www.slepicevnouzi.cz), a snad se nám podaří chudinky vrátit zpět k životu, aby si užili slunce i šum jehličí.
Zbývá nám pouze jeden měsíc. Po dokončení rekonstrukce Vám ráda ukážu, jak se naše chatka změnila na Šemberskou kuchyň.
![]() |
| Kostel Sv. Martina |
![]() |
| fazol |
![]() |
| první dýně! |
![]() |
| krásná barva dýně |
![]() |
| cukety ze semínek |





0 comments