Mrkvový dort

13:55

Nikdy neurazí. Pečený v Bubenči, ale i přesto ho sem musím dát.  Každý si představí pod mrkvovým dortem něco jiného, ale mě se vždycky vybaví suchá kostka s kousky mrkve. Tenhle dort je přesný opak. Vláčný, hutný, s vynikajícím krémem a sladký.



Recept jsem si vypůjčila a poupravila z Herbáře. Doporučuji jíst až druhý den, po odležení (jestli odoláte). Chutě se krásně spojí a dort bude vláčnější.
Mě se dort, bohužel, uprostřed propadl a trochu srazil. Za to vděčím své staré geniální troubě, která odmítá spolupracovat. Ale i přesto, byl dort vynikající a měl u mého muže úspěch...

Těsto:

4 vejce
180g másla 
1 1/2 šálku hnědého cukru
2 lžičky med
2 šálky polohrubé mouky
2 lžicky sody
2 lžičky přášku do pečiva
špetka soli
8-9 nastrouhaných mrkví, dle velikosti
1 šálek na hrubo nasekaných vlašských ořechů

Poleva:

500g sýra (100g lučiny a 400g mascarpone)
2 šálky cukru moučka (můžete i míň, záleží jak to chcete mít sladké)
1 lžička medu
sáček vanilkového cukru (pár lžic domácího)
1 citrón (šťáva a kůra)


Zapneme troubu na 175 stupňů. Spojíme vejce, cukr a med a šleháme. Poté přidáme mouku, sodu, prášek do pečiva, sůl a máslo. Nakonec mrkev a ořechy. 
Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem a vlejeme do ní těsto. A necháme hodinu péct.
Všechny suroviny na polevu smícháme dohromady a necháme chvíli ztuhnout v chladu. 
Vychladlý dort rozpůlíme a potřeme polevou. Zbytkem polevy pokryjeme celý dorst nebo jen vršek, jak budete chtít.
Na ozdobení můžete použít lístky meduňky, máty, atd...



You Might Also Like

0 comments

Subscribe